Шість книжок, які «переписують» образ жінки


Шість книжок, які «переписують» образ жінки
«Колоквіум Вовчиць» (El coloquio de las perras) / Луна Міґель (в-во CAPITÁN SWING)
Здається, що заголовок посилається на Сервантеса, але насправді першоджерелом є історія пуерториканки Росаріо Феррер. У книзі ви знайдете 12 нарисів-портретів та декілька статей, які не лише возвеличують описаних жінок-письменниць, але й на основі їхньої біографії доводять абсурдність сексистських упереджень у ставленні до літератури.
«Дурепо, ти потрібна мені живою» (Te quiero viva, burra) / Лорето Санчес Сеоане (в-во CÍRCULO DE TIZA)
У першій книзі Лорето Санчес Сеоане фігурують семеро жінок з ХХ та суміжних століть, що стали відомими завдяки своїй праці. Зокрема, Віолета Парра, Альфонсіна Сторні, Емі Уайнхаус, Розалінд Франклін... Але на цей раз рисою, що об'єднує героїнь книги є не результати їхньої праці, а спільне рішення жити вільно, наперекір умовностям.
«Вірджинія Вульф» (Virginia Woolf) / Альба Ґонсалес Санс (в-во RBA)
Життя та творчість Вірджинії Вульф стали своєрідним фетишом у боротьбі за нове написання жіночих біографій. Вона власноруч опублікувала збірку своїх статей про колег та вчительок. Крім того, її життєпис став основою для роману-біографії, написаного Альбою Ґонсалес Санс. Авторка прагне звернути увагу сучасного читача на творчість Вірджинії та окреслити її стиль життя.
«Кармен Лафорет. Жінка, що тікає» (Carmen Laforet. Una mujer en fuga). Кармен Лафорет (в-во RBA)
Розширена біографія 2010 року видання, у якій розкривається таємниця авторки роману «Ніщо». Чому найдивовижніша «комета» іспанської літератури ХХ століття полишила розчарована свою кар'єру? Відповідь криється у сексуальності Лафорет і та її страхові протистояти умовностям.
«Ми» (Nosotras) / Роса Монтеро (в-во ALFAGUARA)
24 роки тому, задовго до появи руху проти рамок, у які намагаються вписати жінку, Роса Монтеро об'єднала у своєму творі відомості про жінок-бунтівниць, зібрані ще від часів появи писемності. Минулого року Монтеро повернулася до своєї книги та розширила її, що говорить про актуальність цього жанру.
«Насолода» (El Placer). Марія Гессе (в-во LUMEN)
Цю книгу можна назвати ілюстрованою автобіографією, де відкриття сексу та сексуальний досвід становить центральну лінію. Багатоголосим є ряд біографічних нарисів, у яких зображено жінок, що досягли поступу у плані сексуальної емансипації. Авторка також відома своєю книгою про життя Фріди Кало.
Переклала: Юлія Бабух.